Goa, ahol mindig ünnep van

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Goa, ahol mindig ünnep van

Feltöltve: 2019-05-27

Az indiai Goában – amelyet Nyugatról az Arab-tenger, Keletről a Salyadri hegység határol - békésen megfér egymással keresztény és hindu ünnep, katedrálisok, hindu templomok, mecsetek, a portugál megszállás idejéből származó erődök, modern szállodák, vízi sport-paradicsomok, vadrezervátumok, békés, jól kiépített végeláthatatlan fehér homokos tengerpartok.

India legkisebb államát, amelynek alapterülete 3072 négyzetkilométer, lakossága másfél millió, évente ötmillió turista látogatja. Leggyakrabban használt nyelve a konkani. A konkanik a dravidák, örmények és a hunok leszármazottainak tartják magukat. Kultúrájukban, táncaikban konyhájukban keveredik az ősi múlt.

D. B. Sawant, a Goa Tourists Development Corporation igazgatója a Carlton-Ritzben látta vendégül a sajtó képviselőit és a magyar üzletembereket abban a reményben, hogy Magyarországról is egyre többen látogatják majd a páratlan élményeket nyújtó egykori portugál gyarmatot, amely több évtizede autonómiát kapott az indiai államtól, így akár azt is meghatározhatják, ki települhet be Goára.

A turisztikai igazgató szerint Goa legfőbb vonzereje abban rejlik, hogy pár óra leforgása alatt külön világokat ismerhetünk meg Goán, amelyet az elbűvölő kontrasztok birodalmának is neveznek.

Katedrálisok, hindu templomok, mecsetek

A lakosság 27 százaléka keresztény, hatvanhat százaléka, hindu, hét százalék muszlim. A 450 éves portugál uralom alatt épültek a csodálatos katolikus templomok, köztük a Bom Jesus, amely India első bazilikája, és az UNESCO világörökség része, vagy a Sé Katedrális, amelyben a híres Aranyharangot őrzik.. Keresztény ünnepekre, húsvéti körmenetre, Xavéri Szent Ferenc ünnepére ( december 7.) sok zarándok érkezik Goára a keresztény világból. Általánosan elmondható, hogy a turisták inkább télen látogatják Goát, ami nem csoda, hiszen novembertől februárig 15 és 25 C fokos hőmérsékletre lehet számítani.
Az elszármazott goaiak inkább nyáron térnek haza. Olyankor 25-39 C fokra lehet számítani. A keresztény katedrálisok mellett hindu szakrális épületekben és mecsetekben is bővelkedik a goai épített örökség. A legrégibb emberi építmény, amelyt Goán látogatni lehet, úgy tartják, 30 ezer éves lehet.

Zarándokok és karneválozók

A keresztény ünnepek mellett pedig békésen megfér a Diwali, a fény születésének ünnepe és a Ganésha ünnep és a Shigmo Fesztivál, és a brazil karnevál ihlette Carnivál. Goán minden napra jut egy kisebb-nagyobb ünnep, amely páratlanná teszi a hétköznapokat.

Az egészségturizmus is dinamikusan fejlődik a térségben. A védikus orvoslás eredményessége vonzó lehet a nyugati ember számára is, különösen, mivel az indiai gyógyszeripar egyik központja szintén Goán található, és szintén az ugrásszerűen fejlődő területek közé tartozik. Az egészségturizmust oly módon is támogatják, hogy női sofőrökkel hoztak létre taxiszolgálatot, amely megbízható szolgáltatást nyújt. A sofőrhölgyek minden lehetséges módon segítik az eligazodásban és a biztonságos közlekedésben a gyógyulni vágyókat és családtagjaikat.

Rafting és delfinles

A vad rezervátumok miatt is érdemes Goára utazni. Számos állatfaj figyelhető meg természetes élőhelyén, közöttük a delfinek, a teknősök, és a Goán élő 423 madárfaj számos képviselőjének vándorlása követhető nyomon.

A goai konyhát a már fentebb ecsetelt kontrasztok jellemzik. Az autentikus helyi ételkülönlegességek között találunk hindu ételeket és olyanokat is, amelyek magukon viselik a hódító portugálok életkultúrájának hatásait. De a nemzetközi konyha nagy klasszikusait is szívesen főzik a remek goai szakácsok. A goai fűszerültetvények is a kedvelt desztinációk közé tartoznak.

Goát temérdek kisebb-nagyobb folyó szövi át, így a raftingolók és az egészen különös vízi sportok kedvelői is földi paradicsomban érezhetik magukat. A portugál hajósok megszelídített örökségeként a sétahajózás is a goai turizmus egyik izgalmas jellegzetessége. Mindenféle kényelemmel, pazar koktélokkal, hatalmas, gyönyörű, mesebeli kalandokat idéző hajókkal várják a hullámokon kirándulókat.

Hagyományőrző sétahajózás és biztonság

Éjjel-nappal nyitva tartó, különleges keleti kincseket, ajándékokat kínáló bolhapiacok kápráztatják el a goai turistát, de pár utcával arrébb már világhírű divatházak márkás holmijai közül is kedvező árakon válogathat a csillogó üzletekben. D. B. Sawant azt is kiemelte, hogy Goán mindenki talál a pénztárcájának megfelelő szolgáltatást, egészében nem mondható drágának az utazás, és még amiért családok is szívesen választják a goai vakációt, az a közbiztonság. A biztonságot és a nyugalmat a tengerparti fürdő- és búvárkodó helyekkel kapcsolatban külön is kiemelte.